Op weg naar de NIPT

Vanaf 1 april 2017 kan elke zwangere in Nederland kiezen voor de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test). Samen met collega Annemiek Verbeek schreef ik in de aanloop naar deze datum een aantal artikelen over verschillende kanten van prenatale screening. Wij publiceerden deze serie – die we ‘Op weg naar de NIPT’ noemden – op Blendle.

  • Waarom we ongeboren kinderen nog onderzoeken op down Terwijl de prenatale screeningstechnieken steeds beter worden, verbeteren ook de vooruitzichten voor kinderen met het syndroom van Down. Waarom onderzoeken we ongeboren kinderen nog op down?
  • Zwangere tast nog in het duister over nieuwe NIPT Over iets meer dan een week is de NIPT, een prenatale test voor onder andere het syndroom van Down, voor iedereen beschikbaar. Zwangeren moeten rekening houden met een chaotische opstartfase.
  • Gesprek met zwangere over prenataal testen onder de maat Je ongeboren kind wel of niet laten testen op afwijkingen? Het gesprek tussen zorgverlener en zwangere hierover is van levensbelang. Toch laat de kwaliteit van die gesprekken nu nog te wensen over.
  • Waarom down niet zomaar verdwijnt – Het opsporen van het syndroom van Down is makkelijker dan ooit. Sommige mensen zijn zelfs bang dat er straks geen baby’s met down meer worden geboren. Maar is abortus wel zo’n vanzelfsprekende optie?

Onze lezers spraken hun waardering uit:

  • ‘Ik ben heel blij met dit soort gedegen en afgewogen journalistiek.’ – Martine
  • ‘Een heel respectvol geschreven artikel. Mooi dat je niet leest wat jullie mening is, zo jullie die hebben over dit onderwerp.’ – Marije
  • ‘Jullie hebben een brede verfrissende insteek in jullie artikelen. Het is geen standaard ‘weghap’ artikel met weinig inhoud, maar vanuit verschillende invalshoeken gepresenteerd, waardoor je als lezer zelf je idee over een onderwerp kan bepalen ipv dat het vanuit de journalistiek al gestuurd wordt.’ – Marianne
  • ‘Nu ik deze week zo mijn eigen stoomcursus NIPT heb gevolgd kan ik wel zeggen dat jullie artikelen een waardevolle, verdiepende aanvulling vormen op de lopende discussie.’ – Simone